Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
image

A tőzegfonal titka

Eredete, nemesítése és feldolgozása Részletek
image

Rólunk - bemutatkozás

B. Horváth Brigitta, Erdélyi Tünde Részletek
image

Tőzegből készült...

Kötés, horgolás és tőzegszőttesből készült ruhák Részletek
image

Kapcsolat, rendelés

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.napmuhely.hu Részletek
image

Tőzeg olajok

Ahány olaj, annyi hatás... Részletek
  • 1
Download Free Templates http://bigtheme.net/ Websites Templates

A tőzeg története

Az első világháború után az antroposzófia több területen gyakorlatba lett átültetve s így alakult meg Stuttgartban és Dornachban a természettudományos kar. Az egyik kutatási terület melyet Rudolf Steiner a szívén viselt az a tőzegrost volt azaz a magashegyi lápokban lévő tőzgbe zárult bolyhosfű rostjainak nemesítése. Henri Smits , az egyik fiatal kutatója a természettudományi karnak, kezébe vette a kutatási területek listáját, kiválasztotta a számára legkedvesebb területet, a kristályosodást, és bement fogadóórájára Rudolf Steinerhez, hogy megbeszéljék a teendőket.Rudolf Steiner ezekkel a szavakkal fogadta: "Borzasztó ez itt nálunk, nem történik itt semmi. A munka a tőzeggel nem halad." Már kétszer hívta fel figyelmét erre a munkára és amikor elkezdte mondani a mondandóját R. Steiner újra a tőzegről beszélt neki. És ekkor megkérdezte, hogy neki kéne ezt a munkát átvennie? Megerősítést és útmutatásokat kapott hozzá. 1921 és 1924 között végzett H. Smits kísérleteket, de nem sikerült elérnie a célt, azonban egy jó alapot adott a további kutatásokhoz, ezen indult el Péter is.

 

A cél

A cél az volt, hogy a tőzegrostból fonható, szőhető anyag készüljön., melyből ruha készülhetne, melegebb és könnyebb, mint a gyapjú. A tőzeg nagyon törékeny.és porladó/porózus/ ezért a tartósságát, feszességét 400-500 szorosára kéne emelni./ Henri Smitsnek ezt 100-130 ra sikerült./ Az elmúlt 75 év alatt néhányan nekifogtak ennek a kutatómunkának, több-kevesebb eredménnyel, de nem sikerült elérni a kívánt értéket. Péter 3 éven át egy magánlaborban, Bremen mellett, ezekkel a kísérletekkel foglalkozott, majd kialakította saját műhelyét.

A tőzeg kialakulása

A rostok megelevenítését úgy jellemezte R.S., hogy a tőzeghez újra el kell vezetni a kozmikus erőket. A tőzegesedés folyamata során a magashegyi lápban a lehulló növényi darabkák elkezdenek elszenesedni, víz és oxigén hiányában. Megvonódnak tőle a kozmikus hatások, elhal, ásvánnyá válik, ezért válik törékennyé, porladóvá. A laborban az ellenkező folyamatot kell véghezvinni, hogy tartóssá és rugalmassá véljék. Miért tartotta R.S. ennyire fontosnak a tőzeget? Mit várt tőle? Rudolf Hauschka /Heilmittellehre S.250-252/:" Dr. Itta Wegmann-tól tudom, hogy nem egy pót- rostról van szó, hanem egy anyagról, mely egészségügyi ruhának volt kigondolva." Ez összefügg a láphoz kötött elementálokkal. Ezek a lények ősszel általában felszabadulnak, de nem így a lápiak. Azok hozzá vannak láncolva az anyaghoz, mumifikálódnak . Már ott vannak évtízedek, évszázadok óta és dühösek. Ezért olyan félelmetes a magashegyi lápok hangulata. R.S. utal arra, hogy ezeknek az elementáloknak a felszabadítása az emberek dolga, és ezt ma már képes megtenni. Egy biológiai kezelés által ezek a lények felszabadíthatóak és az anyag is fonhatóvá, feszessé tehető. A felszabadult lények hálából ott maradnak a tőzegruhát hordó embernél, burkot vonnak köré és megóvják mindattól, ami az előreláthatatlan időkben vár rá- elektromosság, magnetikus tér, repülők, és sok más még rosszabb.

Kezelés

Először megmossák, majd antimonnal kezelik. R.S. utalt arra, hogy egy magnetikus téren kéne átvezetni, előtte és utána megvizsgálni a felépítését. Növényi anyagokkal kell kezelni, melyek arra hívatottak, hogy a hiányzó kozmikus hatásokat belevezessék. Ahhoz, hogy ezeket a növényi hatásokat felvegye, előbb kezelni kéne antimonnal, az antimon erejét kéne átvinni rá. Az antimon egy hosszában falépülő ásvány, olyan erő hat benne, mely kiegyenlíti a tőzeg porlékonyságát. Ezután belekerül a cseberbe, amelynek oldalán található egy szerkezet, amellyel Péter a hőmérsékletet állítja be - 37 C fölé nem emeli, ez az emberi test átlagos hőmérséklete. Minden hordóba három anyag kerül bele, Rudolf Steiner útmutatásai alapján, mégis sok kutatást igényelt, míg rájöttek a felhasználás mikéntjére. 

1.Vadgesztenye termésének a héjának szárított őrleménye.

2. Mályva gyökere - a második növény, amelyet Rudolf Steiner megadott. Itt már kérdések merültek fel. Ez csak akkor lett jó, amikor a még nem virágzó növény gyökerét kezdték el használni. Virágzáskor a növény minden erejét ugyanis a virághoz küldi.

3. A legnehezebb - amin a tőzeg felhasználása éveken keresztül fenn is akadt - a fenyőfa gyantájának feloldása volt.

Ezt a három anyagot teszi testhőmérsékleten Péter a tőzeghez. Először gumiból készült hálókban merítette bele, de miután kezelte, a tőzegnek már nem volt éteritása./ Úgy tudhatjuk meg, hogy még élő-e kezelés után a tőzeg, hogy elégetjük s ha a hamu fehér, akkor még élő volt, ha fekete, akkor holt./ Ezután halászokkal csomóztatott megfelelő méretű hálókat kötélből, ez már nem sértette az éteritást, sikerült a kezelés. Egy nagy kihívás volt az ozonizálás, ózonkezelés, hogy a hatása az anyagnak tartós legyen. Ezután kétféleképpen használta fel a tőzeget.

cottongrass 600x300

Felhasználása

Ruházathoz

A tépett pamut és a kezelt tőzeg bekerül egy nagy dobba, amit ugyancsak ő készített, hasonló egy óriás mosógép dobjához, ebben ide-oda forgatva összekeveredik a két anyag. Akkoriban még 60% pamut és 40% tőzeg volt az arány, ma már 50-50%-os keverésű fonal is kapható nála. A keverés után egy harmadik teremben kártoló, sodró gépek elkészítik a fonalat, melyet Péter megszövet vászonnak, ebből kabátok, mellények, abroszok, kalapok, különböző tárgyak készülnek. Másrészt két anyag közé varrva paplan és párna készül. Van, amit megköttet sapkának, kesztyűnek, telefontoknak.

Olajhoz

Péter a házában berendezett egy labort. Itt készülnek a tőzeg olajak. Péter eredetileg kőfaragó volt. Diplomamunkáját, egy nagy kő-mozsarat használ. Ebben nyomja szét a tőzeget, majd olajat tölt hozzá, ami felszívódik, majd újra tölt hozzá, egészen addig, amíg a tőzeg felveszi az olajat. A tőzeget 7 napig napig minden reggel és este kiteszi a kelő és nyugvó Napra, s egy órán át keveri, ritmizálja. Szerinte az ember az egyetlen lény, aki fel tudja venni annak a három csillagképnek az erőit is, melyek váltakozva nem látszanak, és az ember az, aki a csillagerőket bele tudja "keverni", vezetni a tőzegolajba. Mindez gyönyörű, gömb alakú üvegedényekben történik. Az alap tőzegolaj így készül, de ő azóta rengeteg változatot készít, más növények hozzáadásával, különféle betegségek gyógyítására.

Hatása

Rudolf Steiner utalt arra, hogy a tőzeg az embereket képes a technika hatásától megvédeni. A benne rejlő dinamikus erő által segíti az elektromágneses kisugárzás hatását legyőzni. A szervezet hőháztartását is megtámogatja, melegen tart, de nem izzaszt. Vettünk tőle fonalat és sapkákat horgoltuk gyerekeknek belőle. Nagyon erős impulzusoknak, elektromágneses sugárzásnak vagyunk kitéve a mindennapokban, a tőzeg távol tartja ezeket, megóvja gyerekeinket. Telefontokok is készültek már, meg mellény is szőttesből. Jó tudni és jó élni a természet adta segítséggel. Azóta már két óvoda gyerekein láthatóak az anyukák által készített kis sapkák. Péter szívesen lát bármilyen segítséget műhelyében, fizetni nem tud, szállást tud adni, és munkát is. Meg el is jönne, mesélne ő maga erről az anyagról, ha meghívnánk. Magyarországon a legismertebb tőzegkészítmény a Huminiqum.

Források:

wandil.de

Der Europaer 2011.szept. Torffaser und elektrizitat

Anita Borter Torffaser Atelier

Galéria

Keresés az oldalon

Ahol megtalálsz...

feature 1

Műhelyünkban nemcsak velem, hanem barátaimmal, alkotótársaimmal is találkozhatsz...

Cím

Napfényes Művészeti Műhely Kft.
Szív u. 39/b.
1063 Budapest

Email

info@napmuhely.hu

Telefon

(+3620) 433 1111

Online támogatás

http://www.napmuhely.hu/

 

Kizárólagos forgalmazó

Erdélyi Tünde